Do pączków potrzebne będą:
- 60 dkg mąki
- 5 dkg drożdży
- niepełna szklanka mleka
- 7 dkg cukru (1/2 szklanki)
- 1/2 kostki tłuszczu
- 8 żółtek
- 2 całe jaja
- szczypta soli
- sok z cytryny
- 1 kieliszek alkoholu (wódka lub spirytus)
Wykonanie:
Żółtka + całe jaja ubić z cukrem.
Mieszając zalać ciepłym mlekiem.
Dodajemy mąkę i rozmieszane drożdże z cukrem, oraz sok z cytryny.
Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz.
Dobrze wyrobić ciasto na koniec dając alkohol i zostawić do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
Z ciasta robić placki, w środek nakładać marmoladę i formować pączki. odstawić je do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.