Lipuski przepis na pączki

 

Do pączków potrzebne będą: 

  • 60 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • niepełna szklanka mleka
  • 7 dkg cukru (1/2 szklanki)
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 8 żółtek
  • 2 całe jaja
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • 1 kieliszek alkoholu (wódka lub spirytus)

Wykonanie:

Żółtka + całe jaja ubić z cukrem.

Mieszając zalać ciepłym mlekiem.

Dodajemy mąkę i rozmieszane drożdże z cukrem, oraz sok z cytryny.

Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz.

Dobrze wyrobić ciasto na koniec dając alkohol i zostawić do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.

Z ciasta robić placki, w środek nakładać marmoladę i formować pączki. odstawić je do ponownego wyrośnięcia.

Pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

 

 

Smacznego!